Juridische Faculteitsvereniging Nijmegen

De Belastingdienst

Burgers en bedrijven zelfredzaam maken bij hun fiscale zaken

Fiscalisten, de fiscaal juristen en fiscaal economen, zijn de spil van de Belastingdienst. Een spil waar alle vakkennis samenkomt en die nodig is om burgers en bedrijven in Nederland van dienst te zijn en de belastingwetgeving op een goede en rechtvaardige manier uit te voeren.

Veel fiscalisten bij de Belastingdienst zijn inspecteur en hebben een cruciale rol in het heffen, innen en controleren van belastingen. Maar ze zijn overal binnen onze organisatie te vinden. Als behandelaar van bezwaar- en beroepschriften bijvoorbeeld. Of als ontvanger, die niet gaat over het vaststellen van de hoogte van de te betalen belastingen maar over het innen ervan. Net als accountants en juristen zijn er ook fiscalisten met een leidinggevende rol (teammanager) of als klantcoördinator, die algemeen aanspreekpunt is voor alle fiscale zaken van een bepaalde onderneming. Een belangrijke functie, zeker als het gaat om horizontaal toezicht dat steeds belangrijker wordt.

Door dit horizontale toezicht verschuift het zwaartepunt van het einde van een aangiftetraject steeds meer naar het begin. Terwijl vroeger de controle van een aangifte centraal stond, kijken we nu veel meer naar het proces en hoe een organisatie zich ‘gedraagt’. Bij alles wat we doen, willen we steeds meer in de actualiteit werken: zo worden fiscale kwesties afgehandeld op het moment dat ze spelen. Dat scheelt veel uitzoekwerk of opzoeken van oude documenten achteraf. En de klant weet direct waar hij aan toe is.

Echt inhoudelijk bezig zijn

Een veelgehoorde reden om als fiscaal jurist of fiscaal econoom bij de Belastingdienst aan de slag te gaan, is dat het zo razend interessant is. Als je echt inhoudelijk en bovendien landelijk bezig wilt zijn, is er geen betere plek denkbaar dan bij de Belastingdienst. Hier vind je een oneindige stroom complexe en interessante fiscale vraagstukken.

Geïnteresseerd?

Meer informatie over onze actuele vacatures, ontwikkelingen in het vakgebied óf evenementen van de Belastingdienst vind je op werken.belastingdienst.nl. Ook kun je het laatste nieuws volgen via linkedin.com/company/belastingdienst of ons twitteraccount @BDCarriere.