Juridische Faculteitsvereniging Nijmegen

Gents

Rokkostuum

Een rokkostuum is een zeer klassiek pak voor heren. Het kostuum wordt voornamelijk gedragen op formele feesten. Naast formele feesten wordt het ook voor ceremoniële gebeurtenissen aangetrokken. Wanneer er in een uitnodiging white tie of décorations vermeld staat, weet een heer dat er een rokkostuum gedragen moet worden. De dames die de heren vergezellen dragen in dat geval een lange jurk.

Het rokkostuum, oftewel de white tie, is de meest klassieke avondkledij voor de man. Het wordt veelal gedragen door dansers, mannen met een adellijke stand, studenten en orkest spelers. Studenten dragen de rokkostuums van GENTS over het algemeen tijdens gala’s. Mannelijke orkest spelers dragen meestal tijdens avondconcerten en orkesten een rokkostuum. Binnen het hof der Nederlanden worden de rokkostuums ook nog steeds gedragen. Heren met een adellijke stand dragen de kostuums vooral tijdens belangrijke diners. Indien iemand geridderd wordt of een onderscheiding krijgt, hoort de heer in kwestie tevens een rokkostuum te dragen.

Tegenwoordig wordt een rokkostuum dus voornamelijk tijdens bijzondere gelegenheden gedragen wanneer dit wordt verwacht. Dit is te verklaren aan het feit dat het rokkostuum al jaren minder populair is. Aan het einde van de twintigste eeuw werd het klassieke rokkostuum namelijk al veel minder gedragen. De smoking kwam rond dezelfde tijd in opkomst.

Bij vertoon van een lidmaatschapssticker 5-delig rokkostuum voor €159.90

caret-up