Juridische Faculteitsvereniging Nijmegen
U bent hier:

Overlijden mr. A.A.M. (Dries) van Agt

09/02/2024

Mr. Andreas Antonius Maria (Dries) van Agt
Geldrop, 2 februari 1931 - † Nijmegen, 5 februari 2024

In diepe rouw nemen wij afscheid van Dries van Agt, erelid van onze vereniging. Dries van Agt is maandag op 93-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Nijmegen overleden. Hij overleed op een zelfgekozen moment samen met zijn vrouw Eugenie van Agt-Krekelberg. 

Als voormalig abactis (collegejaar 1954-1955) heeft hij zijn stempel gedrukt op de JFV Nijmegen. Sindsdien is hij nog altijd persoonlijk betrokken gebleven middels het verzorgen van lezingen, geven van interviews en plaatsnemen in comités van aanbevelingen voor lustra van de JFV Nijmegen. Tevens werd hij, na zijn benoeming tot erelid in 2019, jaarlijks op de hoogte gesteld van de ontwikkelingen binnen de vereniging. Zijn indrukwekkende loopbaan startte als advocaat en is daarna ambtenaar geworden bij de juridische directies van achtereenvolgens de ministeries van Landbouw en van Justitie. Vervolgens was hij van 1968 tot 1971 hoogleraar strafprocesrecht aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Na van 1971 tot 1977 in meerdere kabinetten minister van Justitie te zijn geweest, werd hij in 1977 minister-president van Nederland. Met zijn carrière heeft hij velen geïnspireerd en zijn nalatenschap zal voortleven in onze herinneringen.

Namens de Juridische Faculteitsvereniging Nijmegen gaan onze gedachten uit naar zijn familie en geliefden in deze moeilijke tijd.